lördag 24 december 2011

Lucka Nr. 24!

God Jul - Merry Christmas - 
Joyeux Noël - Nadolig Llawen
Då var vi framme vid lucka 24, det gick fort!


Jag önskar er alla en riktig, riktigt GOD JUL och hoppas ni har hittat er julefrid och får fira den som ni vill!

Ett varmt tack till alla er som tittat in på min julblogg och för alla fina kommentarer jag fått. Nu tar jag lite julledigt från bloggandet, jag kommer givetvis att fortsätta på min vanliga blogg. Förmodligen blir blogguppehållet inte så långt, för det är ju så kul!
 En stor JULKRAM till er alla!
Susanne

fredag 23 december 2011

Lucka Nr. 23!


Sista minuten tips!
Dan före dan. Är ni färdiga med alla era julbestyr? Jag ska avslöja en sak för er, även om ni inte har gjort allt ni tänkt så blir det jul ändå. Så är det!

Men om ni nu har 5 minuter över och vill ha något extra till julbordet eller ta med er så kan jag rekommendera min julsenap och citrussillen med julkryddor. De tar inte alls långt tid och är jättelätta att göra. Och jag lovar om ni ger bort något av detta så blir de förtjusta!


Till senapen behöver man 2 dl vispgrädde som kokas upp i en kastrull, sen blandar man 1 dl senapspulver och 1 dl strösocker i en tjockbottnad kastrull, häller på grädden och låter det hela koka upp, tar kastrullen från plattan och tillsätter 1 msk flytande honung. Låt det stå en liten stund innan man häller upp det på en ren burk. Klart! Låt det gärna stå någon timme innan det ska ätas. Den håller inte i all evighet men jag tror den tar slut ganska fort!

Till den supergoda citrussillen är det lite fler ingredienser, men jag tror att ni har mycket av det redan hemma; 1 paket femminuterssill (en fantastisk uppfinning), 0,5 dl ättikssprit 12%,0,5 dl vatten, 2 dl strösocker, 1 tsk hela nejlikor, 4 kanelstänger, 1 tsk hel kryddpeppar och 1 citron, 1 lime och 1 apelsin, lite salt och peppar.
Koka upp ättiksspriten, vatten, socker och kryddorna. Låt det svalna. Skär sillen i bitar. Skär citrusfrukterna i hinnfria klyftor, krama ur saften som finns i lagen. Smaka av med salt och peppar. Varva sillen och klyftorna i en burk och häll på lagen. Äts med fördel till ett gott knäckebröd. Mums!

Har ni tänkt ge bort det är det fint med ett band och en etikett!

Ha en lugn dan före dan, och ni som ska ut på vägarna - ta det lugnt!
Kraaam
Susanne

torsdag 22 december 2011

Lucka Nr. 22!


Min Hustomte!
Det blev två jättetrevliga julavslutningar igår! Jag fick jättefina blommor och presenter av personalen, det gör mig väldigt varm i hjärtat. Jag gör ju bara mitt jobb! Så varmt tack alla kära kollegor!

I vårt hus finns det inte så mycket tomtar vid juletid, varken jag eller dottern gillar dem särskilt mycket. Fast jag har några som alltid kommer fram vid jul! Denna mysiga tomte (som inte är röd) har en hedersplats i mitt kök. Man måste ju ha en liten hustomte som håller koll under julen. Jag tycker han är så charmig med sina randiga sockar och med Rudolf under armen!


Fast jag tycker inte han sköter sina hustomtesysslor så bra för jag fick själv steka köttbullarna, griljera och provsmaka skinkan och lägga in sillen igår kväll!

Idag kommer dottern med pojkvän hem, eftersom han bara är hos oss till imorgon och vi är bortbjudna både julafton och juldagen, ska vi ha en liten julfest här hemma ikväll. Vi har bjudit in mamma och pappa också. Det är önskemål om ett litet julbord, och det kommer det att bli. Fast jag ska faktiskt introducera lite nytt på julbordet!

Ha en skön dan före dan!
Kramar
Susanne

onsdag 21 december 2011

Lucka Nr. 21!

En bukett med ljus!

Min tanke med den här adventskalenderbloggen är att förhoppningsvis ge er lite julstämning, inspiration, tips eller bara få er på gott julhumör. Jag hoppas ni inte tar det på något annat sätt för det är inte meningen!


Under julen tror jag de flesta tänder mängder med ljus, så varför inte göra dem till en dekoration innan de ska eldas upp. Jag brukar sätta mina kronljus i en glaspokal. Runt ljusen sätter jag lite fint papper och snöre! Man kan använda tidningspapper, sidor från en gammal bok, notblad, det är bara fantasin som sätter gränser. Jag tycker det är finast med ett lite enklare snöre, såsom lin eller halmsnöre. Fast ett fint sammetsband eller en enkel spets är också dekorativt. Jag har även satt en bild på på mina. Lite grönt från naturen (eller fusk) gör det lilla extra!


De är också fina att ha som ”gåbortspresent"! Jag brukar även använda mina ”ljuspaket” som prydnad både här och där!

Använder du bara värmeljus; samla dem i en fin glasburk med lock, sätt ett fint band runt och häng dit en etikett eller fin bild!

Idag har vi julavslutning på mina jobb, det ska dansas långdans, tittas på teater (av personalen) och ätas både gräddtårta och smörgåstårta!

Ha en skön onsdag!
Kramar
Susanne

tisdag 20 december 2011

Lucka Nr. 20!

Nya skridskor!

Idag blir det inget långt inlägg, jag är lite trött! Jag hade ett gäng ”tanter” från ena jobbet hos mig  igår kväll! Vi  åt en jättegod thaibuffé  som en av kollegorna beställt (jag bidrog bara med sittplatser, tak över huvudet och lite tallrikar, bestick och glas). Det var mumsigt värre!  Vi lekte lekar och spelade julklappsspelet, jag vann två fina paket, jag som aldrig brukar vinna annars! Det blev många goa skratt och lite allvar!

Har ni sett mina nya skridskor?  Jag har fått dille på skridskor, dessa i filt och av mormorsmodell  är ”himmagjorda” av mig och mamsen. De hänger i min hall och välkomnar mina gäster och framförallt mig själv! Jag tycker de är rätt charmiga, det är så bra med julpynt som inte är bara jul utan man kan ha dem efter också!

Nu är det vara två arbetsdagar kvar, sedan väntar en välbehövlig ledighet för min del!
Kram
Susanne

måndag 19 december 2011

Luckan Nr. 19!

Finfina päronpraliner

Jaha, mysig måndag igen! Idag ska vi ha Julpysseldag för eleverna på mitt ena (eller andra) jobb men jag har ju vanan inne. Det ska pysslas, bakas pepparkakor, stöpas ljus, göras julkort och lekas jullekar. Allt för att uppnå den ultimata julstämningen!

Jag hade många projekt som skulle genomföras i helgen, ungefär hälften blev gjorda! Bland annat så gjorde jag de här väldigt goda pralinerna!


Man smälter 125 gram nougat, häller i 0,5 dl vispgrädde och 3-4 msk smält choklad, sen kommer det som gör hela pralinen, tillsätt 1 msk Xanté päronkonjak. Därefter ställer man det kallt så det stelnar till. När det har blivit en fast smet, rullas det små, små bollar (man ska kunna äta hela) som sedan rullas i kakao. Lägg dem gärna i små formar!

Pralinen måste förvaras svalt, de kan tyvärr inte stå framme länge då blir väldigt mjuka (kladdiga)! Men de är väl värda besväret för de är väldigt goda, förutsatt att man gillar päronkonjak förstås!

När jag är på loppis letar jag alltid efter glasfat på fot i alla storlekar. De är perfekta att lägga godis på och så blir det så fint när man har många olika!

Ha en mysig måndag!
Kram
Susanne

söndag 18 december 2011

Lucka Nr. 18!

Vi tänder ett ljus i advent!

Idag tänder vi ljus nummer fyra, fast det nästan är en vecka kvar till julafton! På mitt ljusfat i betong som jag har året runt, och ändrar efter årstid och högtid, har jag satt fyra vita blockljus i olika storlek och form. Pynat det med grön och vit mossa, några granriskvistar (naturen igen) och små kottar i fattigmanssilver och de silvergrå ekollonen som är nya för i år! Enkelt men vackert! (tycker jag)

Igår tittade jag och dottern på en av våra ”måstejulfilmer” ”Love Actually”! Hur många gånger vi än har sett den så måste vi titta på den varje jul. En annan film som också är ett måste vid jul är ”The Holiday”. Det är två riktigt feelgood-filmer, jag både gråter och skrattar och blir varm i hjärtat när jag ser dem! Och att de flesta av mina favoritskådisar med gör ju inte saken sämre!

Något annat som vi måste titta på varje jul är julavsnitten i ”The Vicar of Dibley” helt underbara, fast där blir det bara skratt!

Så kryp upp i soffan med en filt och något gott att dricka och tjuvsmaka julgodiset och koppla av med en bra film!

 Ta det lite lugnt, julen kommer ändå!
Kramar
Susanne

lördag 17 december 2011

Lucka Nr. 17!

Julegris!

Jag kan inte fatta att det bara är en vecka kvar till julafton; den riktiga julstämningen vill inte riktigt infinna sig. Kanske beror det på det förbaskade vädret, här nere i söder är det regn och storm idag igen. Det blir ju aldrig ljust, man är liksom inbäddad i det gråa. Nej, lite ”pyntesnö” hade inte varit fel, så där lite lagom, och ett par minusgrader!


I mitt julhem finns det inte särskilt många tomtar, jag pyntar med annat i stället. Nytt för i år är den här lilla griseknoen, det är min kära mamma som har varit så snäll och sytt den till mig!  Den vaktar i mitt kök, jag tycker han är ganska charmig med sin lilla knorr därbak och knappar till nos!

På tal om gris, idag ska jag gå på julskinkejakt. Jag brukar alltid koka min skinka själv, men i år kanske jag testar en färdigkokt. Vi får se! Men min senap ska jag göra själv, det är ett måste till skinkan! (receptet kommer)

Ha en mysig lördag, en vecka före julafton!
Kramar
Susanne

fredag 16 december 2011

Lucka Nr. 16!

Lite julmusik...

Under december spelas det mycket julmusik i vårt hus. Särskilt när det ska städas, pysslas eller görs godis! Det som spelas är allt ifrån amerikansk smörsång (dock inte så ofta) till svenskt vemod!

De som jag lyssnar på mest är Sarah Dawn Finer som kom med en julskiva i fjol, helt magisk! Sen är det förstås sötnosarna Peter Jöback och Måns Zelmerlöw som spelas ofta. Och när vemodet sätter in så lyssnar jag gärna på Ainbusks ” I midvintertid”. Dottern tycker dock att jag ska lyssna på lite annat och har satt ihop ett par bra blandskivor. Ny för i år är Michael Bublé och där är det garanterat amerikansk smörsång *fniss*!

Min fina lykta som jag hade i köket tidigare har fått flytta in i matrumsfönstret, men nu har jag pyntat den med granris och vaxat äpple, mer behövs inte! I helgen blir det mer godistillverkning, jag ska prova ett nytt recept med egen knorr. Blir det bra, får ni receptet, annars låtsas jag som ingenting *fniss*!

Ha en riktig mysig fredag!
Kramar
Susanne

torsdag 15 december 2011

Lucka Nr. 15!

Ett paket med fina snören...

Igårkväll hade vi avtackning av en kär kollega på mitt ena jobb som tar chansen och gå i pension lite tidigare. Hurra för henne! Det var en jättetrevlig kväll i härlig herrgårdsmiljö med många, många glada skratt!

Jag tyckte att det såg lite tomt ut under min gran så jag slog in några av alla mina klappar för att ha något att lägga där! Det blev paket i vintagestil, klassisk amerikansk (med mycket snöre och rosetter), tuffare i svartvit och lite änglasött! Jag tycker det är roligt att göra personliga paket!


Paketet i vintagestil gillar jag nog bäst; där använde jag vanligt brunt omslagspapper, lite fint textpapper och en söt bild och lite linnesnöre runt. En liten kvist (fusk) fick också vara med!

Till det svartvita paketet tog jag vitt kraftpapper, jag tryckte ut en passande bild från internet i svartvit och satte runt ett svart grovt pappersband!


Och till sist det lilla änglapaketet; även där tog jag vitt kraftpapper, en text med julevangeliet på franska (jag har haft det i många år) men det kan vara vilket text som helst och en liten änglabild!

Välj bilder som passar dina paket och den som du ska ge det till. Det kan vara allt ifrån tomtar till tuffa bilar (varför inte). Eller varför inte använda dagens tidning att slå in paketet i, det blir annorlunda iallafall!

Det kommer säkert fler pakettips längre fram!
Kramar
Susanne

onsdag 14 december 2011

Lucka Nr. 14!

En strut med godis!

Jag är barnsligt förtjust i brända mandlar och igår provade jag att göra egna! Det var mycket enklare än jag trodde och snabbt gick det också!


Man tar 3 dl mandlar och rostar dem i en medelvarm torr panna, öka till hög värmde och strö över 1,5 dl socker (jag tog hälften vanligt socker och hälften råsocker) och tillsätt 0,5 dl vatten. Låt det koka och rör hela tiden tills det knäpper i mandlarna och sockret börjar vitna. Mitt socker blev lite mörkare eftersom jag tog lite råsocker. Tag pannan från plattan och sprid ut mandlarna på ett bakplåtspapper och dela dem med hjälp av en gaffel. Låt svalna!

Jag behöll skalet på mina mandlar för jag tycker det blir finare, men man kan skålla dem om man vill. Tänk på, om ni bränner mandlar med små hjäpredor, att mandlarna blir jättevarma!


Jag lade mina mandlar i en papperstrut som jag gjorde av ett textpapper. Men det blir även fint med ett gammalt tidningspapper, en sida från en bok, brunt kraftpapper eller ett fint omslagspapper. Lite silkespapper gör den extra fin och använder ni papper från en gammal bok eller tidning så måste ni ha något i struten innan ni lägger i godiset. Jag klistrade även på en liten bild och satte ett snöre runt min strut! En perfekt ”gåbortspresent”!

Men jag varnar er, de är beroendeframkallande!

Ha en go onsdag!
Kram
Susanne

tisdag 13 december 2011

Lucka Nr. 13!

Skönsång och lussebullar!

Idag firar vi Lucia! Jag hoppas ni får se Lucia med tärnor, stjärngossar och nissar som förgyller er dag med skönsång! Jag har turen att få se luciatåg genom mitt jobb (skola), nu när man inte har någon egen Lucia hemma!

Bilden är en favorit i repris (från förra året kalender). Det är dottern nästan 3 år gammal (hon är nu 21) på väg att lussa för släkten! Nuförtiden vill hon inte vara Lucia, fast ibland åker tomteluvan på i alla fall (fick inte lägga ut den bilden)!

I söndags bakade vi pepparkakor (se lucka 11) och varje år har vi som tradition att införskaffa en ny pepparkaksform. Men i år blev det fem nya och dessa blev verkliga favoriter. Det var en släde, nissesko, tomtar (nisse och nissa) och en jättefin ren! Jag kan säga att i min pepparkaksburk finns det många nisseskor och slädar!
Ät nu många lussekatter och pepparkakor och ha en härlig Lucia!
Kram
Susanne

måndag 12 december 2011

Lucka Nr. 12!

Fina julklappar!

Igår plockade jag fram stora "Papperskorgen" (det var väl fyndigt). I den har jag samlat allt jag behöver för att göra fina paket. Det finns papper i olika färger, former och mönster, snören, etiketter, dekorationer och lite annat som kan förgylla mina klappar!


Som ni säkert förstår kan jag lägga ner ganska mycket tid på att slå in mina klappar, det är nästan roligare än själva innehållet! Ni ser kanske att jag inte gillar papper med tomtar på.De allra finaste paketen är de som är enkelt inslagna med vanligt vitt eller brunt papper eller papper med något enkelt mönster och text på och ett lite finare band. Det är även lättare att dekorera dessa. Jag brukar dekorera mina paket med allt ifrån gamla notpapper till kottar och grenar som jag plockat ute. Jag visar resultaten när de är färdiga!

Ha en riktigt mysig måndag!
Kram
Susanne

söndag 11 december 2011

Lucka Nr. 11!

Julgran och traditioner!
Nu är årets julgran inne. Den inhandlades utan något större drama, fast det var alldeles för många att välja på. Dottern fick ta det slutgiltiga beslutet och det var ett mycket bra beslut tycker jag! Jag vill njuta av granen riktigt länge så hos oss tar vi alltid in granen tidigt.

Det mesta av pyntet i vår gran är hemgjort  och jag brukar göra något nytt varje år. Men i år har jag inte hunnit med det men det är inte julafton ännu. Så jag har tid på mig, det kanske blir något litet idag!

Julen handlar mycket om traditioner, men jag följer bara dem som jag tycker om (varför göra något man inte gillar). Idag ska vi följa en av våra traditioner som jag nästan gillar allra bäst! Jag och dottern ska åka hem till kära mamsen och baka pepparkakor. Även receptet vi använder är en väldigt gammal tradition, det kommer från min gamlamormor och vad hon fått det ifrån vet vi inte! Så i år bakar jag, dottern och mamma pepparkakor för  21:a gången och det ser jag fram emot!

Ha en avkopplande 3:e advent (redan?)!
Kramar
Susanne

lördag 10 december 2011

Lucka Nr. 10!

Saffran och apelsin!

För mig är julen mycket förknippad med dofter (goda förstås)! Det ska lukta gran, hyacinter, apelsiner, kryddor som kanel, nejlika, saffran och glögg. Jag brukar lägga olika sorters kryddor i en liten skål som jag kan gå sniffa på *fniss* när jag vill ha lite julstämning!

Igår luktade det saffran och apelsin i det Nilssonska hemmet! I stället för de traditionella lussekatterna (som jag gillar jättemycket) blev det Julbullar med saffran, apelsin, vit choklad och mandel. Vid serveringen ska det ringlas vit kristyr över!

Här är receptet! Det är väldigt enkelt och man får mycket tid att göra annat under jäsningen!

Susannes julbullar!
1 paket färsk jäst (gärna för söta degar)
150 gram smör
6 dl mjölk
2 paket saffran
1,5 dl socker
2 krm salt
1 ägg
ca 15 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och blanda i mjölken. Stöt saffranen med lite av sockret och tillsätt det och resten av sockret i mjölkblandningen. Häll lite av vätskan över jästen och rör om tills jästen löst upp. Tillsätt resten av vätskan, blanda i 1 ägg, salt och mjölet (lite i taget). Arbeta degen i maskin 5 minuter, för hand i 10 minuter (det är knepet för att få en bra deg). Degen ska vara lite kladdig men fast. Jäs under duk i 1,5 timme (det är nu ni får tid för annat)

Till fyllningen; Riv skalet av 2 väl tvättade apelsiner och blanda med 150 gram rumsvarmt smör.
Kavla ut degen till en rektangel (70x45 cm). Bre på smör och riv över 100 gram vit choklad. Vik degen från långsidan och kavla lätt. Skär 24 remsor och snurra dem till bullar. Lägg dem tätt på 2 plåtar (12 på varje). Jäs under duk i 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader. Pensla med ägg och strö över mandelspån (jag hade inga hemma så jag tog hackad mandel). Grädda i 14-15 minuter! (de ska gå ihop, så du har inte gjort fel).
Vid servering blanda lite florsocker och vatten till kristyr och ringla över!

Ha en skön helg!
Kram
Susanne

fredag 9 december 2011

Lucka Nr. 9!

Julmys och kransar!
Härliga fredag är här igen! Det har varit en ganska intensiv vecka både på jobbet och hemma. I tisdags hade vi  jultemadag med eleverna på mitt ena jobb, det är mysig traditon tycker jag. I onsdags var det avtackning av personal på mitt andra jobb (jag hade bakat kaka) och sen allt annat däremellan.

Men nu är det en härlig helg som väntar! Till min stora glädje är dottern hemma denna helg och vi ska julmysa med pepparkaksbak, julgodistillverkning, granköp och lite julshopping i den lilla staden. Kanske vi klämmer in ett loppisbesök också!

Jag tycker det är jättefint med kransar av olika slag! Dessa kransar är gjorda av fusklummer (eftersom den är fridlyst) och pryder mitt skåp i vardagsrummet. Jag gjorde en stomme av guldfärgad ståltråd, virade lummer runt, hängde ett porslinshjärta i mitten och dekorerade med ett fint band! 

Ha en mysig fredag!
Kramar
Susanne

torsdag 8 december 2011

Lucka Nr. 8!


Ett litet tabberas!

Idag är jag lite trött, så det blir inget långt inlägg! Jag hade några goa ”tanter” (förlåt flickor) på middag igår kväll! Det blev många skratt, lite allvar och rysningar!

Jag bjöd på glögg med tilltugg, het soppa med nybakade bullar och smaksatt smör och lite salsa! Till kaffet blev det en vit chokladcheesecake med pepparkaksbotten! Det togs tabberas på nästan allting *fniss*. Det är väl ett gott betyg!


Jag tycker det är kul att ordna lite trevligheter och ett av nöjet med att ha gäster är att få göra lite fin dukning! Denna gången blev det en liten enklare dukning med granris, ljusstakar och små kottar i fattigmanssilver på mitt stora fat. Runt servetterna en servettring med en granriskvist!  
Enkelt men vackert!

Ha en trivsam torsdag!
Kramar
Susanne

onsdag 7 december 2011

Lucka Nr. 7!

Baka liten kaka!

Jag vill börja med att tacka alla för era fina kommentarer om min lilla adventsblogg, det värmer!

Jag är väldigt förtjust i kakformar av alla sorter! För ett tag sedan hittade jag en stor påse med formar i olika storlekar och former på det lokala loppiset. Som ni förstår använder jag inte dem till att baka med!

I påsen fanns bland annat små formar (typ mandelmusslor), dessa började jag misshandla med hammaren och lyckades platta ut dem (använd en bräda emellan annars blir det fula märken). Jag gjorde små hål uppe och nere med hjälp av en spik. Sen gjorde jag ett hänge av blandade pärlor nertill och klistrade på en söt bild i mitten och avslutade upptill med ett fint band!

Nu har jag bara gjort färdigt en, om ni tycker den ser lite ensam ut i min lilla gran. I väntan på den stora granen sätter jag alltid in en liten, liten gran i köket till första advent! Jag brukar inte ha något pynt (förutom belysning) i granen men jag tycker kakformshänget blev så söt där så nu ska jag hänga upp fler!

Det var en del som undrar vad jag menade i förra inlägget; att man inte ska vattna sina hyacinter. Löken innehåller redan vatten som ska räcka under blomningen. Så låt bli att vattna dem så håller de sig härligt krispiga! Detta är inget jag själv har hittat på, utan hört av en expert!

Ha en bra dag!
Kramar
Susanne

tisdag 6 december 2011

Lucka Nr. 6!

En påse med blommor!

Jag älskar hyacinter och brukar ha dem överallt i huset, vita förstås! I år ville jag ha något annat att plantera dem i istället för de vanliga krukorna; det blev påsar!

Jag gjorde påsar av vitt kraftpapper (finns på bakavdelningen) klistrade på ett notpapper, en fin bild och ett band runt. I påsen satte jag en cellofanpåse, som sticker upp lite över kanten, fyllde den med lecakulor innan jag satte i hyacinten (ni vet väl att man inte ska vattna hyacinter) Jag har gjort fyra stycken, några har papper med text på!

De blir jättefina i brunt papper också, med lite grovt linnesnöre runt! Det är en perfekt ”gåbortspresent”. Det behöver inte vara hyacinter i påsen, det är fint med andra julblommor också!

Ha en trivsam tisdag!
Kram
Susanne

måndag 5 december 2011

Lucka Nr. 5!

En måndag i december!

Mysiga decembermåndag är här! Jag tycker det är mycket lättare att köra till jobbet under december, trots att det är en mörk månad. Men det är så mysigt att åka förbi alla husen med sina tända ljusstakar, stjärnor och utebelysning, man blir lite lugn!

Hur gick det då med helgens alla bestyr? Jodå, det mesta blev faktiskt gjort. Fönstren blev putsade på utsidan, och tallriset är på plats vid trappen. Tack vare Berit (denna gången tycker jag hon var lite snäll) så hade det blåst ner lite tallris både här och där och man kunde plocka med lite gott samvete. Jag satte riset i två zinkspannar och så belysning i, det blev precis som jag önskade!


Dörren fick ingen krans i år, utan ett granrishänge med ett par träskridskor på. Jag kunde inte motstå dessa söta skridskor när jag såg dem på nätet! Det är lite Pippi Långstrump över dem eller hur?

Ha en riktigt mysig måndag!
Kram
Susanne

söndag 4 december 2011

Lucka Nr. 4!


Choklad, Choklad, Choklad!

I fredags var mina kära väninna K här med min beställning av choklad (mörk, ljus och vit). Det är belgisk choklad i form av prickar som hon beställer från någon grossist. Den är perfekt till julgodis, bak, annat godis, goda chokladsåser eller bara äta som den är.
Ni kan vara lugna, jag ska inte ha allt på bilden själv!


Givetvis var jag tvungen att kolla om kvaliten var bra, så det fick bli en mumsig fudge/chokladsås till glassen!
 Lägg lite smör och grädde i en kastrull tillsammans med socker, jag brukar alltid ta farinsocker, och sirap. Koka upp och låt koka en stund, lägg ner valfri choklad (kanske inte vit) och låt den smälta! Äts med fördel varm till en god vaniljglass!

Jag kommer med fler riktiga chokladrecept längre fram, men kan ni inte vänta hittar ni världens godaste fudge här!
Nu ska jag bara dela upp chokladen och lägga min i fina burkar!

Ha en underbar andra advent (redan?)!
Kramar
Susanne

lördag 3 december 2011

Lucka Nr.3 !

För att inte glömma!
Äntligen helg! Jag har mycket som står på programmet denna helg och det mesta är jätteroligt. En av sakerna som står på listan är att putsa om alla fönstren, fast bara utsidan! De var så fina till första advent men så kom elaka Berit och gjorde dem alldeles vitprickiga, det var inte snällt! Men den planen får jag nog lägga på is eftersom det blåser rätt bra idag igen!
Nästa punkt på listan är att fixa till framsidan, med lite tallris med lampor och kransen på dörren (om det nu går när det blåser och regnar)! Sen ska det bli det lite julklappstillverkning och bakning! Men som vanligt när söndagskvällen kommer är det mycket som inte blev som man tänkt *fniss*!


Det fina ”komihåg/kort-hjärtat” på bilden köpte jag för ett tag sedan. Tänkte att det skulle vara fint att sätta upp julkorten på  (om man nu får några) och till alla mina komihåglappar!  Minnet är inte vad det borde vara, kan det vara åldern? Jag piffade upp den lite med ett fint band och gjorde en liten tofs´av blandade band och snören nertill! I väntan på julkorten får andra kort och lappar pryda den, som denna snygga man från förr i tiden (förmodligen en släkting)!

Ha en go helg!
Kram
Susanne

fredag 2 december 2011

Lucka Nr. 2!

Gott att ge bort!
Att göra egna presenter behöver inte vara svårt eller ta lång tid. Dessutom är det väldigt roligt att göra egna gåvor och att mottagaren blir väldigt glad gör ju inte saken sämre!

Därför är dagens lucktips; Smaksatt socker!

Smaksatt socker är superenkelt att göra (och billigt) och mycket användbart. Sen är det fint att titta på!
Kanelsockret är perfekt att till exempel strö över risgrynsgröten, annan gröt, äppelkakan eller de stekta äpplena till glassen! 



Gör så här!
Om du använder 3 dl strösocker så ska du har 3 kanelstänger som helst inte är äldre än 1 år. Dela kanelstängerna i mindre bitar och blanda med sockret i en bunke. Häll upp i en burk med lufttätt lock. Dekorera med fint band, etikett och gärna ett par kanelstänger! Låt burken stå mörkt och lite svalt i en vecka. Sen är sockret klart att använda! 

 Även om det tar en vecka innan man kan använda det så kan du ge bort det i helgen. Men glöm inte säga till mottagaren hur det ska förvaras och att han/hon får hålla sig en vecka innan man kan smaka på det!

 Ha en mysig fredag!
Kram
Susanne